Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Stari dužnici, novi zadaci – Galatasaraj

Autor: CZBG, Stefan N
Crvenu zvezdu očekuju novi evroligaški izazovi i ove sezone. ‘Kombank Arena’ će imati priliku da ugosti najbolje evropske košarkaške ekipe. Prvi protivnik crveno-belih biće stari poznanik, ekipa turskog Galatasaraja. Popularna „Galata“ je i opet napravila respektabilan tim, koji će i u ovoj sezoni juriti visok plasman – TOP8 fazu.

Slika
izvor:

Istanbulska ekipa, već je godinama unazad redovan učesnik Evrolige. Klub je osnovan 1911. godine i igra u jednoj od najvećih dvorana u Turskoj – ‘Abdi Ipekči Areni’. Treću sezonu zaredom, trener im je jedan od najboljih turskih stručnjaka Ergin Ataman, koji je ujedno i selektor njihove reprezentacije. U pitanju je strateg, koji je već tri puta osvajao titulu prvaka Turske, a četiri puta nacionalni Kup. 2012. godine sa ekipom Bešiktaša osvojio je i Euročelendž.

Roster Galatasaraja, prepun je iskusnih internacionalaca. Preko Aroja i Micova, do Džavajia i Pocijusa. Pre svega, ekipa odiše velikim iskustvom u evropskim utakmicama. Iza sebe imaju dosta toga. Uostalom, prošlosezonski plasman u TOP8 dovoljno govori i o ambicijama koje će imati u evroligaškoj sezoni, koja je ispred nas.

45d

Alfa i omega ekipe Galatasaraja je Karlos Arojo, portorikanski plejmejker. 35-godišnji košarkaš je i najiskusniji igrač u ovom timu. Iza sebe i ima NBA epizode, koje su bile veoma uspešne. Reč je o ‘pleju’ koji odlično napada protivnika iz pikenrol igre, i koji je sposoban da podeli veliki broj asistencija, na taj način pomažući svojoj ekipi da dolazi do lakih poena. Sa Ercegom, Džavajiem, Vujukasom kao visokim igračima, Arojo ima dosta ‘širine’ koju će sigurno koristiti na najbolji mogući način. Uz Aroja, na poziciji plejmejkera, nalazi se i bivši plejmejker Cedevite, Nolan Smit. 26-godišnji košarkaš je novo pojačanje ekipe iz Istanbula. Smit je igrač koji će na pravi način nadomestiti izostanak Karlosa Aroja, u trenutcima kada Portorikanac nije na terenu. Bivši student Djuk univerziteta je plejmejker koji fantastično diktira tempo igre. Reč je o izuzetno školovanom igraču. Ne poseduje fantastičan šut za tri poena, ali svojom čvrstinom i fizikalijama, ispravlja svoje nedostatke u igri koje ima.

Na poziciji beka šutera, trener Ataman ima različite tipove igrača. Ender Arslan je u trenutnoj bekovskoj liniji Galatasaraja peti bek, ali je reč o iskusnom igraču koji uspešno može da odigra na obe pozicije, iako je samo visok 188cm. Kao i dosta turskih plejmejkera, i Arslan je odličan u pik igri i sa velikim uspehom spaja svoje visoke igrače sa obručem. Utakmica sa Crvenom zvezdom će mu biti 200. utakmica u Evroligi. Arslanu će ovo biti 14. sezona u najeminentnijem evropskom košarkaškom takmičenju. Još jedan domaći igrač u bekovskoj liniji Turske ekipe je Sinan Guler. Radi se o jednom izuzetnom defanzivcu čiji je zadatak da u svojim rolama zaustavi najbolje bekove protivničke ekipe. Markus Vilijams će samim tim verovatno imati flastera na sebi u vidu Nolana Smita i Sinana Gulera. Poslednji igrač u bekovskoj liniji je Italijan Pijetro Aradori. Aradori poseduje izuzetan šut za tri poena, i opasan je u pikenrol situacijama kao treći igrač, kada protivnik napuni reket. Italijanski bek će u visokom procentu to kažnjavati. Na to se mora obratiti posebna pažnja. Onaj najmanji prostor Aradori će iskoristiti da uputi šut ka košu protivnika. Nakon igranja za najveće italijanske klubove (Armani, Kantu, Sijena), ovo će mu biti prva sezona van svoje zemlje.  Poslednje dve sezone igranja u Kantuu bile su veoma uspešne za njega. 26-godišnji bek je tako došao i do seniorske reprezentacije Italije.

Na poziciji niskog krila Galatasaraj ima dva odlična internacionalca. Naše gore list Vladimira Micova, kao i Martinasa Pocijusa. Vladimir Micov je izuzetno kreativan igrač, koji u dosta situacija sa pozicije ‘trojke’ može da odigra i sekundarnog plejmejkera. Odličan je u pikenrol situacijama, što je pokazivao i godinama unazad. Najviše u ekipi Kantua, kada je on bio praktično glavni organizator u igri italijanske ekipe. Nakon nešto slabije epizode u Rusiji (CSKA Moskva), očekuje se da Micov u turskoj ekipi ima veću ulogu i odgovornost. Martinas Pocijus u spoljnu liniju Galatasaraja donosi fizikalije. Još jedan bivši student univerziteta Djuk u rosteru Galate. Pocijus je jedan izuzetno školovan igrač koji ume da ‘stane na loptu’ i ne žuri po svaku cenu. Kadar je da poenterski pomogne svojoj ekipi, ako u toku utakmice oseti da to može da učini. Igrao je za najveće evropske klubove, i reč je o izuzetno iskusnom igraču, koji je sada polako ulazi u najbolje godine svoje karijere. On je još jedan od novajlija u Galatasaraju.

Unutrašnja linija nimalo ne zaostaje za spoljnom. Na poziciji krilnog centra, prva opcija je još jedan naš igrač Zoran Erceg. Erceg je za svoju visinu (211cm) izuzetan šuter. Izuzetno je opasan u pikenpop situacijama i rogovima. Zbog svoje visine, sposoban je da odigra i na poziciji centra, što ga čini samim tim i nezgodnijim za čuvanje. Prošla sezona je 29-godšinjem srpskom krilnom cenutru bila i najbolja u karijeri. Na Ercega se treba obratiti velika pažnja, jer je uz Aroja jedna od glavnih napadačkih poluga. Njegova zamena je najstariji igrač u rosteru, turski reprezentativac Kerem Gonlum. Pored Ercega, njegova minutaža verovatno neće biti velika, ali ipak treba obratiti pažnju i na njega. Odličan je u pozicioniranju ispod samog obruča, i često ume da pokupi ofanzivan skok. Dosta je aktivan ispod tabli i ume da u koš ubaci neki ‘odbitak’.

Galatasaraj na poziciji centra ima tri klasična ‘teška’ centra. Nejt Džavai je jedan od najsnažnijih centara u evropskoj košarci. Iako se može reći da je gabaritan, za svoje dimenzije reč je o izuzetno pokretljivom igraču, ali i zahvalnom. Ranijih godina imao je probleme sa povredama, kao i srčane probleme. To je nešto što je dodatno uticalo na razvoj njegove karijere. Sigurno je da se od snažnog centra (207cm – 125kg) očekivalo i više. Grčki centar Jan Vujukas je još jedan odlični centar kojeg na raspolaganju ima trener Ataman. Nakon dve godine u hladnoj Rusiji, na red je došla i Turska. Vujukas je jedan od igrača koji je uvek igrao na najvišem mogućem nivou. Već je igrao u Areni i zna šta ga očekuje u ‘Areni’. Nastupio je za ekipu Uniksa prošle sezone u polufinalu Evrokupa, ali se na toj utakmici povredio. Treći centar, ali ne mora da znači i poslednji u rotaciji je jedan od najtalentovanijih turskih centara, 23-godišnji Furkan Aldemir. Aldemir je kao i predhodna dva centra turske ekipe, izuzetno snažan na niskom postu. Nešto što je takođe zajedničko za sva tri centra jeste da su opasni u situacijama 2na2, i da su odlični u napadačkim pikenrol situacijama. Tu se ističe možda i najviše Džavai, koji iako izgleda ‘teže’ akcije može da završava i iznad obruča, odnosno zakucavanjima.

Nešto što se konstantno provlači u vezi Galatasaraja je pikenrol igra. Odnosno igra dva na dva niskog i visokog igrača. Spolja odlični pikenrol igrači: Arojo, Smit, Micov, kao i unutra Džavai, Vujukas, Aldemir. Sa Ercegom imaju i tu opciju koja će moći iz bloka da širi protivničke odbrane. Igrači Zvezde će morati da obrate dosta pažnje na taj segment igre. Boban Marjanović i Majk Cirbes pre svega će biti na velikim mukama. Bekovska linija će u dosta situacija morati da ‘probija’ blokove i tako pokušavati da ostane ispred svog čuvara. Poznato je da Boban Marjanović ima probleme sa branjenjem takve igre, i sigurno je da će turska ekipa što više pokušati da izoluje takve situacije.

Od početka sezone vidljivo je da trener Radonjić sa Čarslom Dženkisom pokuša da što više anulira tu Zvezdinu slabost u defanzivi pikenrola. Čarls je izuzetno agresivan u tim situacijama na lopti, i konstantno pokušava da ostane ispred svog igrača i probije postavljen blok. Snažno telo koje poseduje i jak rameni pojas mu dozvoljava to da radi.  Na taj način Dejo Radonjić pokušava u tim situacijama da krije Zvezdinog gorostasa. Opet, ta igra odgovara i Markusu Vilijams, koji čuva drugog beka, kao slabiji defanzivac. U dosadašnjem toku Jadranske lige, strateg crveno belih je koristio i Jaku Blažiča kao ‘flaster’ na protivničkim plejmejkerima. Sigurno je da će sa zdravim Stefanom Jovićem i Brankom Lazićem kroz sezonu takva odbrana dolaziti još više do izražaja. Kao i u dosadašnjem toku sezone, sigurno je da će prvi i osnovni zadatak biti ugušiti organizaciju igre, odnosno plejmejkera. Zadatak će u četvrtak uveče biti malo teži, jer je protivnički plejmejker jedan od najboljih u Evropi.

Galata je tim koji izuzetno poštuje vreme napada, Ataman uvek pokušava da kontroliše na taj način tempo utakmice kako njemu odgovara. Sporo, sa dosta blokova, a napad se uvek rešava u poslednjih 7-10 sekundi.

Svoju prednost Crvena zvezda može da traži u nekoliko stvari. To su agresivnost i pik situacije. Tranzicija, mladost i agresivnost pre svega je nešto što može da donese veliku prednost. Bekovska linija Galatasaraja je iako iskusna, već i u godinama, i sigurno će u nekim trenutcima utakmice ostajati ‘iza leđa’ Dangubića, Blažiča, Dženkinsa. Doza agresivnosti spoljnih igrača sigurno će probuditi i ostale saigrače iz drugih linija tima. Ona pogotovo može biti izražena u skakačkoj dominaciji, jer ekipa iz Istanbula nije skakačka ekipa. Pogotovo se tu misli na ofanzivni skok na koji retko idu. Tako pokušavaju da zatvore tranziciju protivničkoj ekipi. Defaziva u piken(pop)rol situacijama su kao i kod crveno belih slaba tačka. Arojo nije neko ko snagom može da ostane ispred svog igrača i probija blokove. Takođe, defanzivno, centri turske ekipe nisu ‘laki’ na nogama. Tu bi Cirbes mogao izuzetno dobro ‘leći’ u situacijama gde bi crveno beli mogli doći do nekih lakših poena ispod samog obruča. Neuigranost ekipe Galatasaraja je još jedna od karata, na koju izabranici Dejana Radonjća mogu odigrati. Neki igrači se i dalje traže na terenu, dok su neki još uvek van takmičarskog ritma.

Može se reći da utakmica praktično staje u nekoliko rečenica:
– Branjenje Aroja i centre Galate u pikenrol situacijama.
– Agresivnost spoljne linije na bekove turske ekipe.
– Nametanje svog tempa igre.

Na navijačima crveno belih je da ‘Kombank Arenu’ ispune do poslednjeg mesta, i podrže svoje ljubimce u prvoj Evroligaškoj utakmici ove sezone.

Utakmica će se odigrati u četvrtak 16-og oktobra sa početkom u 20:45. TV prenos je omogućen na kanalima Sport kluba.

Коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама