Интервјуи Кошарка

Интервју са Михаилом Увалином

Поштовани господине Увалин, пре свега желимо да Вам се захвалимо што сте пристали на интервју са нама. Ви сте један од тренера који се нисте дуго задржали на клупи Црвене звезде, али сте сигурно један од оних који су оставили видљив траг у нашем кк кроз сав онај ентузијазам који сте показали за време боравка у Звезди, као и тиме што сте били у клубу када је он био можда и на најнижим гранама и борио се за опстанак у АБА лиги.
Баш због тога, као и неких других ситуација у и око нашег кошаркашког клуба, верујемо да ћете бритко одговорити на питања Звездиних навијача, онако како само Ви то знате. Ево, почећемо са неким питањима везано за ову сезону, па ћемо наставити са оним темама из доба Вашег биствовања у Звезди.

ЦЗБГ: Какви су, по вашем мишљењу, домети Црвене звезде у овој сезони?

Увалин: По мом мишљењу после 3 одиграна кола Црвена звезда је апосолутни фаворит за освајање Јадранске лиге, као и првенства Србије. Наравно да то није лако оставарити, али то је реалност српске и балканске кошаркашке сцене. То је квалитетан тим са вероватно највећим буџетом у Адриатиц лиги.
Друго питање је ЕЛ, где је излазак из групе веома добар резултат. Треба истаћи да Црвена звезда у овој сезони сигурно има најнезгоднији домаћи терен и то би требао да буде велики адут у борби за топ 16.

ЦЗБГ: Како вам се чини офанзивни боок Звезде?

Увалин: Не бих желео да улазим у такве анализе. Пре свега мислим да сваки тренер има своју филозофију и њу вероватно сматра за најбољу. Све ће се показати кроз сезону, у две по квалитету различите лиге. Најбоља тактика је победничка и на крају нико се неће на то освртати уколико буде резултата. До овог тренутка све то изгледа сасвим солидно и са пуно контранапада, што је ипак последица веома лошег квалитета противника у Адриатиц лиги.
ЕЛ ће бити добар тест и офанзивних сетова као и квалитета одбране. 

ЦЗБГ: Ког домаћег играча из Звезде би волели да видите у Вашем следећм клубу?

Увалин: У зависности од нивоа екипе и такмичења. Млади Митровић показује потенцијал који ће морати да потврди у ЕЛ. Што се тиче неке константе мислим да је Бранко Лазић играч којег би сваки тренер пожелео. Таквом играчу увек можете наћи улогу у екипи.

ЦЗБГ: Колико по Вама Небојша Човић има утицаја на Дејана Радоњића? Питамо јер Ви ипак познајете све те релације и верујемо да сте имали сличних ситуација у својој тренерској каријери.

Увалин: То морате да питате Дејана Радоњића. Из свог дугогодишњег искуства, могу да вам кажем да ће ретко где неки тренер имати 100% одрешене руке. Утицај људи који су на највишим позицијама је реалност модерног спорта. Свако правило има изузетака али то су ипак Жељко, Дуда, Кари, Месина…

ЦЗБГ: Познато је да сте освајали титуле у Пољској и Белгији. Да ли је нека од њих прослављена као она победа против Цибоне у 7. колу Јадранске лиге? Имајући у виду комплетан амбијент у ком је одиграна утакмица, од чудног термина до еуфоричне прославе на крају, да ли је то и најчуднија утакмица коју сте водили у тренерској каријери?

Увалин: То је била утакмица као и свака друга, али са вероватно великим емотивним набојем. Ми смо висли изнад провалије и да нисмо добили ту утакмицу питање како би завршили. Радујем се свакој победи јер она је показатељ да идете у добром правцу. Обе титуле које сам освојио су ми веома драге, али ту сезону и опстанак водим као “mission impossible – job done!!!”

ЦЗБГ: Из садашње перспективе, да ли Вам се чини да је била грешка отпуштање Николе Калинића без указане праве шансе?

Увалин: Наравно да не. Прво смо имали великих проблема да завршимо папирологију тј. да добијемо исписницу. Следећа, можда и важнија ствар је да смо у том тренутку желели да пружимо шансу Радосављевићу, који је уз Недовића био репрезентативни потенцијал. Сложићете се да је од тог времена прошло доста година. Калинић је експлодирао на светском првенству, али, ако се неварам, ни у прошлој или претпрошлој сезони није био занимљив за два највећа Српска клуба.

ЦЗБГ: Какво Вам је мишљење о Александру Цветковићу? После дебитантске сезоне какву је имао код Вас, да ли је могао (морао) да постигне више у црвено-белом дресу?

Увалин: Наравно да је морао. Показао је велики потенцијал у нашој заједничкој сезони. Пта се после издогађало, стварно не знам, али је чињеница да праву шансу није добио. Најкомпетентији за то питање би били тренери који су га касније тренирали. На почетку ове Адриатиц лиге игра заиста одлично и надам се да се враћа на велику сцену.

ЦЗБГ: Да ли сматрате да Лука Дрча није урадио ни 10% онога што је могао?

Увалин: Тешко је то рећи. Мислим да на крају оно што постигнеш је реалност, а да ли си могао више или мање, приче су за распиривање маште.

ЦЗБГ: Како Ви видите да је Немања Недовић код Светислава Пешића више грејао клупу него играо? Да ли је могуће да је одбрану играо толико лоше или је у питању нешто сасвим друго?

Увалин: Мислим да је то нормална ствар, као и у животу. Ако вам неко не лежи односно не нађете заједнички језик, тешко можете да очекујете резултат. Нити је Недовић нагори одбрамбени играч, нити Кари ради против себе. Све остало су чаршијске приче и чиста нагађања, које су биле подгрејаване с обзиром да је у екипи на тој позицији играо и син господина Човића. Ја лично мислим да то нема никакве везе, специајлно зато јер је Пешић познат као тренер који ради самостално и притисак не прихвата.

ЦЗБГ: Да ли сте и даље у контакту са господином Ристићем, и ако јесте да ли сте упознати да ли је још увек присутан у клубу?

Увалин: Нажалост не, али имам информације да нема никаквих веза са клубом. То је човек који је покушао заједно са мојом маленкошћу да сачува достојанство Звезде.

ЦЗБГ: Како објашњавате необичну хемију која се ономад створила између играча и публике, која се после није поновила иако је Звезда имала боље и успешније играче/екипе? Многим навијачима је то и даље омиљена екипа.

Увалин: Ја мислим да су се тим и навијачи заједничким снагама упустили у отворену и беспоштедну борбу за очување достојанства кк-а. Било је ту људи којима се то није допадало, који су прижељкивали потоп, али заједничким снагама смо успели. Што се тиче поређења са осталим екипама пре и после, ја то посматрам као један од највећих успеха, првенствено због услова у којима се живело и радило, а ако хоћете, на крају то је био тим који је папиролошки вредио као један играц или тренер у некој од других сезона где се трошило енормно и живело расипнички. Подсетио бих све да је само сезона пре наше коштала минимум 5 пута више, а екипа је завршила на 9. месту са две победе више него што смо их ми имали.

ЦЗБГ: Да ли се чујете са Џамаром Јангом (с обзиром на онај тајм-аут)?

Увалин: Не, немам контакт са њим. Џамар је био веома позитиван и добар момак, и веома ми је драго што сам га имао у екипи.


ЦЗБГ: Да ли Вас је прошла “бол” коју су проузроковали људи који су тада водили клуб?

Увалин: Нема никавог бола, само ружна успомена.

ЦЗБГ: Имајући у виду да је Мирко Павловић и даље присутан, на неки начин, у Црвеној звезди, да ли је то препрека у некој потенцијалној сарадњи са Звездом у будућности и да ли по Вама постоје шанса да се једног дана вратите у Звезду?

Увалин: Не размишљам о тој персони. Да будемо реални, он је тотално небитан. Ја сам тренер који је до сада освоји две титуле у две различите земље. Затим, учествовао сам у ЕЛ и Еуроцупу и ако некоме па и Звезди треба такав тренер, увек постоји шанса за договор и сарадњу.

ЦЗБГ: Један навијач пита да ли би могли да кажете следеће: да ли су “гробари” имали директног утицаја на наше посртање и пропадање (неспортске радње) и ко то подржава Даниловића и Вујошевића, да понекад делује да су јачи и од државних институција и институција КСС?

Увалин: За неке ставри никада нећете имати доказе, али се сећам одређених ситуација где смо покушавали да дођемо до неких спонзора и добијали смо информације да су дотични веома активно учествовали у минирању потенцијалних договора.

ЦЗБГ: На основу Ваших твитова рекло би се да немате длаке на језеику и да сте критични према, како Вашим колегама, тако и новинарима. Да ли такви наступи могу да Вам затворе нека врата у наставку тренерске каријере?

Увалин: Не бих се сложио са вама. Само једном приликом сам споменуо колегу на Тњиттеру и то у тренутку када сам покушао да одбраним и оправдам хрватског селектора Јасмина Репешу. Што се тиче новинара, са њима немам никакав проблем, али ако неко нешто прича у етар, онда је то могуће и коментарисати. На крају крајева, када ја радим сви кометаришу, па ето мало и мене у тој улози.

ЦЗБГ: На твитеру се примећује да пратите фудбал. Пратите ли ситуацију у ФКЦЗ и какво је Ваше мишљење о домаћем фудбалу у глобалу?

Увалин: Пратим домачу лигу, али само резултате, јер мислим да је ниво фудбала отприлике као Немачка регионална лига. Више сам окренут Европи и то специјало Бундес лиги, јер живим у близини Берлина и пратим Херту.

ЦЗБГ: Какви су Вам планови у будућности? Имате ли неких понуда, с обзиром да сте тренутно без клуба?

Увалин: Планови су ми да, наравно, у току сезоне нађем тим. Нигде не журим јер желим да добро изанализирам и донесем праву одлуку. Видећемо, неке ствари не зависе само од мене, али надам се најбољем.

ЦЗБГ: За крај имате велики поздрав од Бојана (Лакија), Дексија и Бејби Шека (ако их се сећате из јуниорских дана) и молба да испричате неку анегдоту из времена када сте били у Звезди.

Увалин: Једном приликом, када смо напуштали хотел у Загребу, човек на рецепцији је замолио да сви плате мини бар. Наравно сви су изрегулисали обавезу и сели у аутобус. После неколико тренутака човек са рецепције је ушао у аутобус и замолио да помоћни тренер Срђан Флајс плати мини бар и то 2 пута цео инвентар. Срђа је позеленео, јер није дирао ништа у бару. У том тренутку се испоставља да је у тој соби био возач аутобуса који је попио све што се попити може (и то 2 пута) укључујући и шампањце. Рачун је био преко 100 евра и речено је да ће се платити током следећег гостовања. Касније те ноћи, све до границе, трајала је шала са возачем да ће бити ухапшен на граници. Возач неискусан и наиван, само што није умро од старха. Пао му је камен са срца када смо ушли у Србију.

Хвала на поздравима Бојану, Декси и Бејби Шеку.

ЦЗБГ: Господине Увалин, хвала Вам на одвојеном времену и желимо Вам све најбоље у наставку тренерске каријере, и наравно, да се једног дана поновно вратите у своју и нашу Звезду.

Увалин: Хвала и поздрав свим навијачима Црвене звезде.

Аутор: ЦЗБГ, Дарио К

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама